Mat & Bærekraft

På Mat & bærekraft får du lære om alt fra sunn og smakfull studentmat til bærekraftig matproduksjon. Du får teste dumpster diving, brygge ditt eget øl og dyrke din egen lille kjøkkenhage, mens vi lærer om hvordan mennesker, miljø og mat henger sammen. Linjeturen er en innholdsrik roadtrip på Vestlandet, med blant annet smaking av sider i Hardanger og smalahove på Voss.

Om studiet

Et år på Mat & bærekraft gir deg kunnskaper som er «matnyttige» og vil spre glede – både i livet generelt og i en eventuell karriere innen mat. Her vil du lære å lage sunne og gode retter tilpasset et studentbudsjett, og få kunnskap om mat som er bra for både deg og miljøet. Vi utforsker for å få en bedre forståelse av hvordan mat, mennesker og miljø påvirker hverandre.

Vi lager kreativ hybelmat, smakfull turmat, og arrangerer ulike temamiddager der vi gjerne inviterer interessante gjester. Det å lage mat sammen, er en brobygger som åpner opp for samtaler. Vi lærer om Salma-laksen som blir produsert her på Bømlo, og du får innblikk i oppdrettsnæringen. Det å lage sushi eller poke bowl på et svaberg der Salma har sitt opphav, er en unik opplevelse!

Om vi føler oss klar for det, tar vi over skolekjøkkenet og deler noen matretter med våre medelever. Utover vinteren lager vi vår egen mini-kjøkkenhage innendørs, og ser om dette kan være egnet for en studenthybel? Matsikkerhet, mattrygghet, og hvordan vi velger bærekraftige råvarer, er viktige fokusområder gjennom hele skoleåret.

Smakebiter fra linja

  • Studentmat
  • Dumpster diving
  • Temakafe
  • Turmat
  • Ølbrygging
  • Høsting og konservering
  • Minikjøkkenhage
  • Kosthold og ernæring
  • Lokalmat og økologisk mat
  • Introduksjon til surdeig og kombucha
  • Bærekraftig mat
  • 1 ukes roadtrip på Vestlandet, med fokus på lokalmat

Linjetur: En innholdsrik roadtrip på Vestlandet

I vårsemesteret legger vi ut på en ukes roadtrip på Vestlandet der vi utforsker spennende lokalmat!

Vi oppsøker unike mat- og drikkeprodusenter og tester blant annet hardangersider, lokale oster og smalahove.

Bømlos vakre natur byr på spennende smaksopplevelser – spesielt på høsten og våren! På høsten drar vi på sopptur, og lager gjerne en smakfull sopprisotto. På våren plukker vi ramsløk, som vi forvandler til deilig ramsløkpesto.

Smakebiter fra linjeturen

  • Besøke unike mat- og drikkeprodusenter
  • Teste hardangersider
  • Smake lokale oster
  • Besøk på Smalahovetunet
  • Plukke ramsløk og sopp

Mat & Barista, Mat & Bærekraft og valgfag

Eva Lilleås Engevik

Hei!

Jeg har jobbet her på skolen siden 2009, er utdannet kokk og yrkesfaglærer innen restaurant- og matfag. Som lærer på linjene Mat & Barista og Mat & Bærekraft, ser jeg frem til et år der vi sammen skaffer oss mer kunnskap og inspirasjon.
Gode opplevelser rundt natur og mat, er noe jeg brenner for. Jeg har også hatt ansvar for flere av skoleturene, og er opptatt av etisk reising.
Jeg vil jobbe for å skape et lærerikt år i et godt fellesskap og med minner for livet.