Reisebrev fra Gambia

Etter å ha drømt og gledet oss til 3 ukers studietur til Gambia i Vest Afrika var vi endelig på vei!

Med fullspekka opplegg som balanserer mellom fantastiske opplevelser og faglig innhold, var forventningene til studieturen i Gambia skyhøye! Vi så alle frem til nye inntrykk, menneskemøter, aktiviteter, ekskursjoner og besøk på ulike helseinstitusjoner!

Vi startet første dag med gripende inntrykk: et besøk til Tanka Tanka, det eneste psykiatriske sykehuset i Gambia. Dette ble en sterk opplevelse for de fleste, da det stod i stor kontrast til de forholdene vi er vant til i Norge. Men uansett trøster det å tenke at de får profesjonell hjelp – dog på en annen måte enn hjemme. Videre ventet et besøk til CPA som jobber for barns rettigheter i Gambia, noe det er stort behov for! Bra det fins organisasjoner som jobber tett opp mot myndighetene for å styrke barns rettigheter!

Videre ankommer vi Wasu Stone Circles og landsbyen Jamali. Wasu Stone Circles er på UNESCO verdensarvliste og er mange gravsteiner, trolig for de kongelige, som er over tusen år gamle. I landsbyen fikk vi servert peanøttgrøt, som forøvrig kan fint beskrives som en underlig kulinarisk opplevelse, samt en guidet tour. Her fikk vi innpass i noen av hjemmene og et innblikk i dagliglivet til lokalbefolkningen. Noen av oss hadde med klær som ble donert til de som trengte det. Det var utrolig rørende å se hvor mye så lite kan bety!

Fiskelandsbyen Gunjur sto for tur, der eimen av fisk, store fiskebåter, masse folk i arbeid på både på sjø og land var normalen. Lukten kan ikke beskrives i ord, men noen vil si det luktet penger da det er god økonomi i fiskeindustrien også her i Gambia. Vi klarer likevel å finne oss et rolig sted uten fiskeeim på stranden hvor vi lader batteriene til de kommende dagene. For vi trenger litt energi når vi tar oss en båttur til Senegal. Der slapper vi av og koser oss på Footsteps, roter oss bort på marked i Brikama og spiser italiensk pizza på minirestaurant. Det er litt godt med avbrekk innimellom alt alvoret.

I JanJan Bureh, tidligere Georgetown traff vi den tøffeste dama hjemme i hagen hennes. Hun var en av mange kvinner som praktiserte omskjæring av jenter, men som nå villig deler av sin kunnskap og sine erfaringer for å sette søkelyset på temaet. Omskjæring av jenter er forbudt i Gambia, men skjer likevel i noen samfunnslag. Lemlestede jenter blir skadet for livet, mister mulighet til seksuell nytelse og fødsel blir både problematisk og smertefull. Vi ble grepet av historiene hennes og noen av oss ble sint og frustrert men samtidig glad for at jobben for å få bukt med omskjæring er startet.

Vi sitter igjen med så mange inntrykk fra turen vår i Gambia, og ikke minst ser vi at bistansarbeid, som for eksempel barnehjemmet Herman Gmeiner som er drevet av SOS barnebyer, har stor innvirkning på lokalbefolkningen. Vi ser at det virker! Og innimellom alt alvor byr Gambia på eventyrlig natur, fantastiske dyr og adrenalinfylte aktiviteter.

Innblikk