Fokus Afrika

Afrika er IKKE slik det blir fremstilt i nyhetene. Det er så uendelig mye mer. På Fokus Afrika vil du lære om, og se med egne øyne, at Afrika byr både på tøffe og gledelige opplevelser – og alt imellom. Du får også ta aktivt del i freds- og solidaritetsarbeid, både her hjemme og ute i verden.

Om studiet

Fokus Afrika er en av våre lengstlevende studier, der linjelærer har finpusset innholdet gjennom mange år. Hovedfokuset er å forstå hvordan det er i Afrika i dag. For å forstå dette må vi først og fremst studere kontinentets historie, politikk og mekanismer i samfunnet.

Vi undersøker hvordan vi ser på og forholder oss til Afrika. Vi snakker om forventningene vi har til møtene med samfunn og lokale på linjeturen, og ikke minst: Hvilke forventninger har de til oss?

I høstsemesteret ligger mye av fokuset på den forestående linjeturen og reisemåla våre. Det blir planlegging og gjennomgang av landene vi skal besøke. Hva er historien til Uganda, Kenya, Tanzania? Hvordan henger samfunnet sammen? Henger det i det hele tatt i sammen? Politikk og hverdag, folket og fremtida, dypere innblikk i nyhetene om Afrika.

Vi skal også, i samarbeid med de andre linjene på skolen, arrangere solidaritetsløp. Der samler vi inn penger til diverse prosjekter på de ulike linjeturene våre. Å få lov å overrekke midler som du selv har gjort en innsats for å samle inn, er en flott opplevelse.  Da du ser med egne øyne hva akkurat din innsats faktisk går til.

Etter jul blir det gjennomgang og bearbeiding av Afrika-turen.  Videre utover våren vil vi gjennom ulike former for prosjektarbeid sette oss bedre inn i hvordan (hele) verden egentlig fungerer.

Vi skal lære om arbeidet til internasjonale organisasjoner, om hvordan vi kan fremme menneskerettigheter, om forholdet mellom Nord og Sør (og hva som menes med det), om kampen om ressursene og miljøpolitikken, om Norge sitt forhold til verden, og verden sitt forhold til Norge.

Som elev ved Fokus: Afrika vil du lære like mye om verden som om deg selv, og du kommer til å være med på arbeidet for fred og solidaritet – her hjemme og utenlands.

Smakebiter fra linja

 • Historie
 • Politikk
 • Geografi
 • Bistand
 • Etikk
 • Antropologi
 • Samfunnsfag
 • Kultur
 • Studietur til Kenya, Uganda og Tanzania

Linjetur til Afrika

I høstsemesteret reiser vi på en ca. 5-ukers tur til Kenya, Uganda og Tanzania (Zanzibar), og besøker spennende prosjekter, mennesker og organisasjoner.

Om linjeturen

Vi har noen faste prosjekter vi besøker, for eksempel tidligere barnesoldater i Nord-Uganda, prosjekt som drives av tidligere elever i Uganda og barnehjemmet Maisha Mema i Kenya.

På vår reise skal vi lære om hvordan det er å jobbe ute på landsbygda, og vi skal spille fotball med barn på rød afrikajord. Vi skal bo hos tre forskjellige stammer, danse med masaiene, og føle på virkeligheten til mange afrikanere. Vi reiser til Nilens kilde og rafter, hopper bungee, og vi besøker den altfor virkelige slummen.

Safari med løver, sjiraffer, geparder og mye mer hører med, og vi besøker barnehjem hvor vi kan se at frivillighet og gode intensjoner hjelper.  Vi er også innom skoler, og får et viktig innsyn i en hverdag som er fjern fra den vi er vant med. Det blir alt fra viktige helseprosjekt til sand mellom tærne på Zanzibar, der vi tilbringer siste uken med snorkling og avslapping ved det Indiske hav. Kanskje får vi svømme med ville delfiner?

Linjelærer Kjetil Berger Falk gleder seg til å vise deg at det Afrika han kjenner også er et godt Afrika, et håpets Afrika, og ser fram til å presentere deg for sine fantastiske venner i Kenya, Uganda og på Zanzibar.

Linjeturen blir en lang reise, fysisk sett, men også garantert en vel så lang indre reise. Du kan nok ikke redde verden, MEN du kan gjøre noe for noen, og det er stort det!

Smakebiter fra linjeturen

 • 5 ukers tur i tre ulike land
 • Møte tidligere barnesoldater
 • Besøke prosjekter i slummen
 • Barnehjemmet Maisha Mema
 • Bo sammen med masaiene
 • Besøker barnehjem og skoler
 • Rafting på Nilen
 • Safari
 • Zanzibar med bading og avslapping ved det Indiske hav

Fokus Afrika, Fokus Balkan og valgfag

Kjetil Berger Falk

Eg er frå Stord og har fire barn. Av utdanning har eg historie, sosialantropologi, sosial psykologi og religionsvitenskap frå universitetet i Bergen. Mitt hovudmål for deg som elev på Bømlo FHS, er at når skuleåret er slutt, så reiser du i frå oss med eit lass av gode opplevingar. Desse opplevingane skal vere ei fin blanding av faglege og sosiale opplevingar.

Det er viktig for meg at du får kjennskap til det Afrika som eg kjenner, og som er noko anna enn det Afrika me får presentert gjennom media. Det er viktig for meg at du får minner frå det sosiale livet på skulen og frå reisene, og at du kjenner på deg sjølv at dette året, det gjorde noko positivt med deg.

Følg oss på Instagram