Reisebrev fra Afrika

Å få oppleve Afrika er noe vi kommer til å ta med oss resten av livet, med kontrastfylte begivenheter fra første stund.

Vi lander i Nairobi, Kenya og starter med et møte med majestetiske sjiraffer og får kjenne på ekte afrikansk gjestfrihet gjennom et nydelig måltid hjemme hos turguiden vår og hans familie. Kontrasten blir stor når vi allerede dagen etter besøker Mukuru kva Njenga, en av Nairobis største slummer. Dette gjorde helt klart inntrykk, men i møtet med beboerne var det langt fra nitrist da de stråler av pågangsmot og positivitet, glede, omsorg og ikke minst dans!

Videre fikk vi se hvordan det er å drive hjelpearbeid i Nairobi, da vi besøkte organisasjonen Maisha Mema i bydelen Soweto. De jobber med å gi barn i vanskelig situasjoner et skoletilbud. Mange av barna måtte ha funnet seg en jobb for å overleve om de ikke hadde kommet til hjelp. Senere får vi innpass hos Green Belt Movement og plantet et tre som vi kalte for Julian. Det skal stå og vokse sammen med de trærne som er plantet av tidligere Bømlo-elever. Videre en annen dag besøker vi David Sheldrick Elephant Orphanage og får kose og dulle med foreldreløse elefanter.

Vi lærer utrolig mye ved å få innpass hos mennesker i ulike stammer og miljøer. Vi har tilbrakt tid hos Kikuyu-stammen, sovet hos verts-familier og kommet tett på deres hverdag. Vi får oppleve og delta i tradisjonelle danser og ritualer, og de mest barske av oss kan skryte av å ha slaktet en geit som ble tilberedt til et blodferskt måltid.

Vi forflytter oss til Uganda og mange av oss har krysset av både strikkhopp og rafting på Nilen fra bucketlista. Vi kommer aldri til å glemme adrenalinrushet og dødsangsten som stryker over oss når båten tipper. Heldigvis har vi flinke og erfarne guider som passer på oss hele tiden! Fart og spenning blir det også når vi kjører Quadbike (firhjuling), som blir en annerledes og aktiv måte å oppleve det fantastiske landskapet på!

Vi møter Nora, en tidligere elev på Bømlo fhs som tar oss med til skolen Arise and Shine. Der blir vi tatt imot med store smil, sanger og dansing! Det er så fint å se hva Nora gjør for skolen, og møtet med de flotte elevene som tok oss imot med åpne armer gjorde inntrykk. Det er litt rart å ramse opp noen av møtene vi har hatt med hjelpearbeidere i positiv forstand, men gjør noe med deg å se at bistand virker! At vi kan bistå i å drive et medisinsk senter som Karin Medical Center, eller hjelpe tidligere barnesoldater og barnebruder i Bungatira få livene sine tilbake. Å møte disse skjebnene gjør sterkt inntrykk, men likevel sitter vi igjen med en takknemlighet for å kunne være med på å rette noe som er feil og gleden av å møte dem gjennom dans og sang gir et håp om en bedre fremtid.

De siste dagene får vi den ultimate kontrasten: fra å bo i enkle hytter av kumøkk hos Masaiene som lærer oss om sin historie, kultur og ikke minst dans, til å avslutte med total avkobling i turistparadiset Zanzibar. I denne roen på solfylte, hvite strender får vi tid til å reflektere over det vi har opplevd og sette det hele i perspektiv. Så blir vi ikke annet enn takknemlige for denne muligheten til å sette oss selv i et globalt perspektiv og oppleve at man kan rekke en hjelpende hånd over landegrensene.

Innblikk