Friluftsliv Hav & Fjell

Et år med fjellet og havet i sentrum: Alt fra flotte fjellturer med og uten ski til aktiviteter over og under vann. Midt i Vestlandets flotteste skjærgård og flotte fjelltopper!

Om studiet

Friluftsliv Fjell & Hav er for deg som ønsker et år med varierte friluftsopplevelser. Vi har vår base midt i Vestlandets vakreste skjærgård omgitt av fjorder og fjell. Linja passer for deg som er glad i å være ute og vil oppleve variert vestlandsnatur.

Vi går på fjellturer til noen av de flotte fjelltoppene vi har i nærområdet. Det bli og overnattingstur med telt. På vinteren går vi på skiturer med og uten overnatting, på hytte, i telt og i snøhule.

Vi skal gjennom grunnkurs i havkajakkpadling og du får våttkort. Vi padler på turer med og uten overnatting i den fantastiske skjærgården vår gjennom hele året. På vinteren har vi introduksjonskurs i grønnlandsrulle i basseng.

Du får tilbud om å ta fridykkekurs (dykking uten luftflasker) og være med på dykketurer i nærområdet. Du vil og få tilbud om å ta båtførerprøven.

Du vil få grunnleggende kunnskap om fiske med stang, garn og setting av teiner, og vi gjør en innsats for miljøet ved å delta i strandrydding.

Ved Bømlo er det mange oppdrettsanlegg for laks. Vi besøker ett av dem og får kunnskap om hvordan moderne havbruk foregår.

I løpet av året skal vi også klatre innendørs og du vil lære det du trenger for å ta brattkort. Når våren kommer, blir det utendørsklatring.

Dette trenger du av utstyr på Friluftsliv Hav & Fjell.

Smakebiter fra linja

 • Havkajakkpadling (våttkort), turer med og uten overnatting, introduksjonskurs i grønnlandsrulle
 • Fjellturer med og uten ski
 • Fangst og fiske
 • Strandrydding
 • Besøk på oppdrettsanlegg
 • Surfing

Linjetur til 10-dagers tur fra fjell til hav

Når våren nærmer seg, legger vi ut på en innholdsrik 10-dagers tur fra fjell til hav.

Om linjeturen

Når våren nærmer seg, legger vi ut på en innholdsrik 10-dagers tur fra fjell til hav.

Vi reiser først til Røldal og står på ski eller brett i skisenteret der. Røldal er velkjent for all puddersnøen de får, et år fikk de faktisk mest snø i Europa! I samme området skal vi på vintertur på langrennsski, og overnatte i telt og snøhule.

Turen avsluttes på med surfekurs på Jæren. Jæren er kjent for de fantastiske strendene sine og mens vi er her bor vi på nydelige Boretunet. På Jæren skal vi også innom det store klatresenteret Air Forus.

Smakebiter fra linjeturen

 • Vintertur på langrennski
 • Overnatting i snøhule
 • Ski og brett i Røldal
 • Surfing
 • Overnatting under stjernehimmelen

Friluftsliv & Adrenalin + Friluftsliv Hav og Fjell

Øyvind Rolfsnes Flock

Hei! Jeg kommer fra Strømmen og bor på Bømlo med kone og to barn. Jeg er utdannet lærer, med særlig vekt på friluftsliv og arbeid med ungdom. I tillegg er jeg utdannet klatreinstruktør, breinstruktør og havkajakkinstruktør.

Det viktigste for meg som lærer ved Bømlo Folkehøgskule er å legge til rette for store naturopplevelser, legge til rette for utfordringer og mestringsopplevelser, inspirere til friluftsliv som livsstil, skape felleskap med andre og gode minner for resten av livet.