Mat & Barista

Innhold på siden:

På Mat & barista-linja får du utvikle ferdighetene og kunnskapene dine innen alt fra hybelmat til fine dining, kaffekunst og internasjonale fristelser.

Studieinnhold

• Baristakurs • Hybelmat • Bartenderkurs • Turmat • Mini-kjøkkenhage • Dumpster diving • Bærekraftig mat • Roadtrip med kaffesafari • Ølbrygging og lokalmat • Studietur til Italia med besøk på vingård

Om studiet

Er du en «foodie», med lidenskap for god mat og drikke? Bor det en framtidig barista i deg, eller kan du kanskje tenke deg en jobb i andre deler av den mangfoldige matbransjen?  Da er denne linja midt i blinken! Et år på Mat & barista gir deg kunnskaper som er «matnyttige» og sprer glede – både i livet generelt og i en eventuell karriere innen mat. Her vil du lære alt fra å lage sunne og gode retter tilpasset et studentbudsjett, til å kunne imponere med en fancy 4-retters middag! Matsikkerhet, mattrygghet, og hvordan vi velger bærekraftige råvarer, er viktige fokusområder gjennom hele skoleåret.

Studiet starter med baristakurs. Videre øver vi oss i klasserommet, som innimellom blir gjort om til kafe for resten av elevene. Vi lager kreativ hybelmat, smakfull turmat, og etter hvert prøver vi oss på 4-stjerners middag hos hverandre. Vi tester ut ulike mattrender, og lærer om Salma-laksen som blir produsert her på Bømlo. Det å lage sushi eller poke bowl på et svaberg der Salma har sitt opphav, er en unik opplevelse!

Vel hjemme fra høstens studietur til Italia, bruker vi tid på å utvikle ferdighetene våre innen matlaging og kaffe. Om vi føler oss klar for det, tar vi over skolekjøkkenet og deler noen matretter med våre medelever. Utover vinteren lager vi vår egen mini-kjøkkenhage innendørs, og ser om dette kan være egnet for en studenthybel? Vi arrangerer bartenderkurs, hvor du vil lære mye om smak og balanse. Det å lage mat sammen er en brobygger som åpner opp for samtaler, noe vi benytter oss av ved å invitere gjester. Vi arrangerer blant annet temakafe, der vi diskuterer og lærer om aktuelle og viktige saker som opptar oss.

I vårsemesteret legger vi ut på roadtrip på Vestlandet, der vi utforsker lokalmat, ølbrygging og tar oss en kaffesafari. Bømlos vakre natur byr også på spennende smaksopplevelser – spesielt på høsten og våren!

Om linjeturen

I oktober/november reiser vi til Italia på en tre ukers reise der vi fordyper oss i det italienske kjøkken. Finner vi hemmeligheten bak den gode, italienske pizzaen?

Turen går med tog nedover Europa, noe som bare må nytes! Det europeiske kontinentet oppleves gjennom togvinduet, med stopp i Tyskland og Sveits. Vi leter etter den beste hamburgeren i Hamburg, og i Zurich prøver vi oss på sveitsisk fondue. Med interrailbillett i Italia, får vi sett hvor vakkert landet er, og vi får oppleve forskjellene mellom Nord- og Sør- Italia.

Har du drømt om å oppleve Venezia, Cinque Terre, Pompeii, Firenze eller det skjeve tårn i Pisa? Med interrail som utgangspunkt, er dere med og bestemmer hvilke steder vi besøker i Italia. I løpet av turen bor vi på en gård i vakre Toscana, her får vi muligheten til å bli bedre kjent med det italienske kjøkken. Vi lærer om vin, vet du forresten forskjellen på økologisk vin og naturvin? Vi møter kunnskapsrike personer som kan lære oss om mat og drikke, hvor fokus på bærekraft er en viktig del. Turen kan også inneholde sykkeltur, ridetur, eller kanskje vi leier bil og besøker varme kilder i Toscana?

Turen avsluttes med noen dager i Roma, storbyen med fascinerende historie, spennende kultur og store matopplevelser, for deretter å fly hjem til Bømlo.

Italiensk gjestfrihet og lidenskap er den beste rammen for en lærerik tur full av opplevelser.

Bildegalleri

Pris er fra 127 000,- som inkluderer linjetur, innmeldingspenger, fellesturer, generelle-, felles- og oppholdsutgifter (dobbeltrom).

Les mer under Praktisk info.

Generell pakkeliste for skolen finner du under Praktisk info.

Pakkeliste for Mat & Barista

 • Pass
 • Visa (ikke ungdomsvisa)
 • Dagstursekk
 • Gode gåsko
 • Sovepose + lakenpose
 • Allværsjakke + lett bukse hvis du har
 • Badetøy, håndkle
 • Et litt pent antrekk det går an å gå ut å spise i
 • Sykkel er fint å ha på skolen, men ikke et must
 • God ryggsekk til interrailturen
 • Matboks, drikkeflaske og termos

 

Du må selv passe på at du har gyldig reiseforsikring.

Torsdag og fredag er viet til valgfag. Vi ønsker å tilby et bredt spekter av fag, kurs og aktiviteter som kan knytte elevene på tvers av linjene. Les mer.

Fellesfag er de vi har sammen med hele skolen. Det kan være faste samlinger i uken eller årlige prosjekter som vi samarbeider om å arrangere. Les mer.

Klikk her for å se skolebrosjyren vår!

Du kan også ta kontakt med oss for å få brosjyren tilsendt i posten, om du ønsker det.

Engevik, Eva Lilleås

Linjelærer

Eva Lilleås Engevik

Lærer Mat & Barista og valgfag

Jeg har jobbet her på skolen siden 2009, er utdannet kokk og yrkesfaglærer innen restaurant- og matfag.

Som lærer på linja Miljø & Bærekraft ser jeg frem til et år der vi sammen skaffer ny kunnskap og kan være med på å gjøre en forskjell.

Gode opplevelser rundt natur og mat, er noe jeg brenner for. Jeg har også hatt ansvar for flere av skoleturene, og er opptatt av etisk reising.

Jeg vil jobbe for å skape et lærerikt år i et godt fellesskap og med minner for livet.

hei-bomlo-fhs

HEI Bømlo FHS

Enten du er fornøyd eller mener vi kan forbedre oss, setter vi stor pris på tilbakemeldinger om hverdagen din på Bømlo folkehøgskule! Ris eller ros, gleder eller sorger, stort eller smått: Har du noe du vil dele med oss, så send oss en melding! Tilbakemeldingen din plukkes da opp av rektor Magne, og blir brukt i arbeidet vårt for å gjøre skolen vår enda bedre.

Håper vi hører fra deg!

(Du kan velge å være anonym. Men for å gjøre det lettere for skolen å ta tak i tilbakemeldingen din, setter vi pris på om du oppgir navnet ditt.)

hei-bomlo-fhs