Miljø & Bærekraft

Innhold på siden:

Lei av bruk- og kast-mentaliteten? Vil du leve godt, men på en bærekraftig måte? På Miljø & Bærekraft dykker vi ned i temaer som bærekraft, miljø, etikk og solidaritet. Her får du innblikk i hvordan du kan leve mer miljøvennlig, og du får kunnskap og ferdigheter innen alt fra gjenbruk til håndverk, redesign og reparasjon.

Studieinnhold

Bærekraft • miljø • etikk • natur • mat • «Slow travel» studietur • gjenbruk • håndverk og reparasjon

Om studiet

Lei av bruk- og kast-mentaliteten? Vil du leve godt, men på en bærekraftig måte? Vi dykker ned i temaer som bærekraft, miljø, etikk og solidaritet. Vi som skole vil være en del av løsningen, ikke problemet og inviterer deg til å bli med. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Sammen er vi sterkere og kan gjøre en enda større forskjell.

Du er i stor grad med på å forme skoleåret, i samarbeid med lærer og resten av klassen. Rammene er bærekraft og fokus på å ta vare på oss selv og naturen. Gjennom varierte aktiviteter er målet vårt å utvikle oss selv, og oppnå positive endringer.

 

Høstsemesteret

Oppdag økokreativitet! Dette er tid for å høste av naturen, fisketurer, soppturer og høsting av grønsaker blir derfor en del av undervisningen. Vi er opptatt av å få gode naturopplevelser sammen, som igjen gir oss lyst til å ta vare på den vakre naturen vi omgir oss med. Vi søker kunnskap om aktuelle tema, det være seg fiskeoppdrett, kjøttbransjen eller vindmøller. Dette gjør vi med en så praktisk tilnærming som mulig, vi drar på bedriftsbesøk og møter engasjerte mennesker. Vi besøker også senter for klimaforskning i Bergen, i tillegg vil dokumentarer og spennende foredragsholdere gi oss innsikt i alt fra forholdene i klesindustrien til dyrevelferd. Ny kunnskap fører ofte til livsstilsendringer, derfor er det naturlig at vi lærer hvordan vi kan gjennomføre endringene.

Du vil være med på å forme linjeturen vår, som går med tog gjennom Europa. Vi blir enige om hvilke prosjekter og steder vi skal besøke på veien, men målet er å komme frem til Tsjernobyl med tog.

Du får innsikt i hvordan forbruk og velferd henger sammen. Hvor mange moderne goder er du villig til å leve uten? Er minimalisme veien å gå, eller fins løsningen i ny teknologi? Vi ønsker å vise deg at livskvaliteten kanskje blir bedre om man lever litt mer miljøvennlig, uten tingene vi tar for gitt i hverdagen.

Du vil være med på å forme linjeturen vår, som går med tog gjennom Europa. Vi blir enige om hvilke prosjekter og steder vi skal besøke på veien, men målet er å komme frem til Tsjernobyl med tog.

Du får innsikt i hvordan forbruk og velferd henger sammen. Hvor mange moderne goder er du villig til å leve uten? Er minimalisme veien å gå? Vi ønsker å vise deg at livskvaliteten kanskje blir bedre om man lever litt mer miljøvennlig, uten tingene vi tar for gitt i hverdagen.

 

Vårsemesteret

På våren setter vi av tid til ulike praktiske prosjekt. Du er en verdensborger som bruker produkter fra hele verden. Mat, hygiene- & rengjøringsprodukter, klær og utstyr. Hva du velger er viktig, det påvirker deg, andre mennesker og klimaavtrykket ditt. Du lærer om hvorfor produksjon av ulike produkter skader mennesker og naturen, og vi eksperimenterer med å lage miljøvennlige alternativer. Det kan være ulike prosjekter som å lage sin egen kniv, drive med redesign, lære å fikse klær du er glad i, eller å blande sin egen deodorant. Vi arrangerer workshops der kun fantasien setter grenser.

Livsstilutfordringer som plastfri uke, dumpster diving, vegansk uke, shoppestopp, tid i stillhet og Zero Waste beriker dagene og bevisstgjør oss på en helt ny måte. Vi blåser liv i tanken om å gjøre det meste og beste ut av det vi har tilgjengelig, fra uante gullgruver på loft og kjeller, via upcycling av søppel, recycling av klær, til råvarene fra naturen rundt oss. Det handler om å leve godt, men på en bærekraftig måte.

Du er en viktig brikke, hva har du lyst til å endre? Vi ser på hvordan man skaper endringer i eget liv og hvordan man påvirker andre. Vi fordyper oss i et selvvalgt tema, lærer i møte med miljø-engasjerte mennesker, og danner oss en oversikt over hvordan du kan ta med engasjementet ditt videre i livet etter folkehøgskolen.

Miljøfokus et helt år? Så klart! Det vil gi deg verdifull kunnskap for livet.

Om linjeturen

I løpet av tre uker utforsker vi Europa med tog som fremkomstmiddel. Vi setter minst mulig klimaavtrykk underveis og reisen blir en opplevelse i seg selv. Slow travel gjør at vi ikke haster med å komme fra ett sted til ett annet, men at vi tar oss tid til å komme i kontakt med mennesker og ta inn kulturen. Turen inkluderer både storbyer, landsbygda og storslagen natur.

Vi forsøker å reise så miljøvennlig og billig som mulig, uten at det skal sette noen stopper for opplevelser og inntrykk! Turen går østover i Europa, men dere elever får bli med å bestemme hvilke steder vi skal besøke. Som en del av turen, besøker vi Korosten i Chernobyl, Ukraina. Her får vi se resultat av humanitær hjelp som skolen støtter. I møte med lokalbefolknigen venter autentiske opplevelser på godt og vondt, og du vil garantert få minnerike opplevelser i møte med en annerledes kultur.

Med tog gjennom Europa byr det seg mange muligheter underveis: Kanskje sykler vi i Amsterdam, nyter en kaffe ved elven Spree i Berlin eller går oss vill i gamlebyen i Warszawa. Kanskje stopper vi i en by vi aldri har hørt om? Turen vår gir også rom for kvalitetstid med deg selv og dine medelever mellom de spennende destinasjonene.

Både i våre naboland og nedover i Europa kan vi finne Zero Waste- og andre nisjebutikker, gjenbruksbutikker, museum og kulturarrangementer. Bli med på oppdagelsesreise i Europa!

3 ukers Slow travel linjetur i Europa koster kr 15 000.

Bildegalleri

Linjeturen vil koste ca. 15 000 kroner. Dette er i tillegg til boutgifter etc. som du kan lese mer om under Praktisk info.

Generell pakkeliste for skolen finner du under Praktisk info.

 

Pakkeliste for Miljø & Bærekraft: Europa

 • Pass
 • Visa (ikke ungdomsvisa)
 • Dagstursekk
 • Gode gåsko
 • Litt førstehjelpsutstyr, inkludert smertestillende
 • Sovepose + lakenpose
 • Allværsjakke + lett bukse hvis du har
 • Badetøy, håndkle
 • Et litt pent antrekk det går an å gå ut å spise i
 • Sykkel er fint å ha på skolen, men ikke et must
 • Telt til utflukter om du har
 • God ryggsekk til interrailturen
 • Matboks, drikkeflaske og termos

 

Du må selv passe på at du har gyldig reiseforsikring.

Torsdag og fredag er viet til valgfag. Vi ønsker å tilby et bredt spekter av fag, kurs og aktiviteter som kan knytte elevene på tvers av linjene. Les mer.

Fellesfag er de vi har sammen med hele skolen. Det kan være faste samlinger i uken eller årlige prosjekter som vi samarbeider om å arrangere. Les mer.

Klikk her for å se skolebrosjyren vår!

Du kan også ta kontakt med oss for å få brosjyren tilsendt i posten, om du ønsker det.

Elevuttalelse

Alek­sander René Frontéri

• 2019/2020

Det er helt umulig å vite hvordan folkehøgskoleåret kommer til å bli, men det er garantert at det blir et spennende, lærerikt og variert år. Det er vanskelig å vite, fordi du aldri vet hvilke mennesker du vil dele året sammen med!

Alek­sander René Frontéri

• 2019/2020

Det er helt umulig å vite hvordan folkehøgskoleåret kommer til å bli, men det er garantert at det blir et spennende, lærerikt og variert år. Det er vanskelig å vite, fordi du aldri vet hvilke mennesker du vil dele året sammen med!

Engevik, Eva Lilleås

Linjelærer

Eva Lilleås Engevik

Lærer Miljø & Bærekraft og valgfag

Jeg har jobbet her på skolen siden 2009, er utdannet kokk og yrkesfaglærer innen restaurant- og matfag.

Som lærer på linja Miljø & Bærekraft ser jeg frem til et år der vi sammen skaffer ny kunnskap og kan være med på å gjøre en forskjell.

Gode opplevelser rundt natur og mat, er noe jeg brenner for. Jeg har også hatt ansvar for flere av skoleturene, og er opptatt av etisk reising.

Jeg vil jobbe for å skape et lærerikt år i et godt fellesskap og med minner for livet.

Følg oss på Instagram

hei-bomlo-fhs

HEI Bømlo FHS

Enten du er fornøyd eller mener vi kan forbedre oss, setter vi stor pris på tilbakemeldinger om hverdagen din på Bømlo folkehøgskule! Ris eller ros, gleder eller sorger, stort eller smått: Har du noe du vil dele med oss, så send oss en melding! Tilbakemeldingen din plukkes da opp av rektor Magne, og blir brukt i arbeidet vårt for å gjøre skolen vår enda bedre.

Håper vi hører fra deg!

(Du kan velge å være anonym. Men for å gjøre det lettere for skolen å ta tak i tilbakemeldingen din, setter vi pris på om du oppgir navnet ditt.)

hei-bomlo-fhs