Lei av bruk- og kast-mentaliteten? Vil du leve godt, men på en bærekraftig måte? På Miljø & Bærekraft: Europa dykker vi ned i temaer som bærekraft, miljø, etikk og solidaritet. Her får du innblikk i hvordan du kan leve mer naturlig og i balanse med deg selv, andre og livsgrunnlaget vårt – kloden vår – og du får kunnskap og ferdigheter innen alt fra gjenbruk til håndverk, redesign og reparasjon.

Studieinnhold

Bærekraft • miljø • etikk • solidaritet • «Slow travel» studietur • gjenbruk • håndverk, redesign og reparasjon

Om studiet

Lei av bruk- og kast-mentaliteten? Vil du leve godt, men på en bærekraftig måte? Vi dykker ned i temaer som bærekraft, miljø, etikk og solidaritet. Vi som skole vil være en del av løsningen, ikke problemet og inviterer deg til å bli med. Sammen er vi sterkere og kan gjøre en enda større forskjell.

Du er i stor grad med på å forme skoleåret, i samarbeid med lærer og resten av klassen. Rammene er bærekraft og fokus på våre to hjem; kroppen vår og naturen. Du vil få et innblikk i hvordan du kan leve mer naturlig og i balanse med deg selv, andre og livsgrunnlaget vårt; kloden vår.

 

Høstsemesteret

Du er en verdensborger som bruker produkter fra hele verden. Mat, hygiene- & rengjøringsprodukter, klær og utstyr. Hva du velger er viktig, det påvirker deg, andre mennesker og klimaavtrykket ditt. Du lærer om hvorfor produksjon av ulike produkter skader mennesker og naturen, og vi eksperimenterer med å lage miljøvennlige alternativer. Det kan være ulike DIY-prosjekter som å lage sin egen kniv, drive med redesign, utforske treskjæring, eller å blande sin egen deodorant. Kun fantasien setter grenser.

Du får innsikt i hvordan forbruk og velferd henger sammen. Hvor mange moderne goder er du villig til å leve uten? Er minimalisme veien å gå? Vi ønsker å vise deg at livskvaliteten kanskje blir bedre om man lever litt mer miljøvennlig, uten tingene vi tar for gitt i hverdagen. Livsstilsutfordringer som plastfri uke, dumpster diving, vegansk uke, shoppestopp, tid i stillhet og Zero Waste beriker dagene og bevisstgjør oss på en helt ny måte. Vi henter inspirasjon fra aktører på sosiale media som deler smarte og nyttige småtriks og life hacks. Vi blåser liv i tanken om å gjøre det meste og beste ut av det vi har tilgjengelig, fra uante gullgruver på loft og kjeller, via upcycling av søppel, til råvarene fra naturen rundt oss. Det handler om å leve godt, men på en bærekraftig måte.

 

Vårsemesteret

Du er en viktig brikke, hva har du lyst til å endre? Vi ser på hvordan man skaper endringer i eget liv og hvordan man påvirker andre. Vi kan gjennomføre en demonstrasjon, meditere, eller lære å skrive gode leserinnlegg som kan bidra til endring. Vi snakker med ulike mennesker som er engasjert i politikk eller miljøorganisasjoner, og danner oss en oversikt over hvordan du kan ta med engasjementet ditt videre i livet etter folkehøgskolen.

Dokumentarer, aktivister og ulike foredragsholdere vil gi deg innsikt i alt fra forholdene i klesindustrien og dyrevelferd, via å reparere sykkel og plukke poteter, til å gjennomføre en protest. Ny kunnskap gjør at mange velger å gjøre livsstilsendringer. Da er det naturlig at vi bruker tid på å lære hvordan du kan gjennomføre endringene. For eksempel kan innsikt i kjøttindustrien føre til at du ønsker å lære å dyrke egen mat og lage veganske måltid.

Vi er opptatt av å få gode naturopplevelser sammen, som igjen gir oss lyst til å ta vare på den vakre naturen vi omgir oss med. Vi mener at man skal ta vare på det man er glad i, og derfor har vi en helhetstilnærming som ser på egen helse og velvære, relasjon til andre mennesker og hvordan vi kan ta vare på vår moder Jord. Miljøfokus et helt år? Så klart! Det vil gi deg verdifull kunnskap for livet.

Om linjeturen

I løpet av tre uker besøker vi steder og arbeider på prosjekter du er med på å bestemme, sammen med de andre på linja. Vi setter minst mulig klimaavtrykk underveis og reisen blir en opplevelse i seg selv. “Slow travel” gjør at vi ikke haster med å komme fra ett sted til ett annet. Turen kan inkludere både storbyer, landsbygda og storslagen natur.

Linjeturen vår handler om en kombinasjon av indre og ytre bærekraft. Kanskje sykler vi i Amsterdam, besøker en økolandsby, deltar i hverdagen på en biodynamisk gård, lærer mer om bærekraft på FN sitt hovedkvarter i Genève, eller er med på et kurs i yoga. Både i våre naboland og nedover i Europa kan vi finne Zero Waste- og andre nisjebutikker, gjenbruksbutikker, museum og kulturarrangementer. Linjetur kan legges innom ulike communities, små samfunn hvor folk har fokus på å ha det godt og å leve av det naturen har å by på. Ofte kan slike samfunn gi oss innblikk i at det er fullt mulig å leve på en mer harmonisk måte enn det som er vanlig. Det du ønsker å lære mer om er det vi forsøker å gjøre mer av på linjeturen. Tidligere har reisen gått til våre naboland og ut i Europa, men vi kan like gjerne hoppe på den transibirske jernbanen eller dra på seiltur.

Galleri for Miljø & Bærekraft: Europa

Prisinfo

Linjeturen vil koste ca. 10 000 kroner. Dette er i tillegg til boutgifter etc. som du kan lese mer om under Praktisk info.

Utstyrsliste

Generell pakkeliste for skolen finner du under Praktisk info.

Pakkeliste for Miljø & Bærekraft: Europa

 • Pass
 • Visa (ikke ungdomsvisa)
 • Dagstursekk
 • Gode gåsko
 • Litt førstehjelpsutstyr, inkludert smertestillende
 • Sovepose + lakenpose
 • Allværsjakke + lett bukse hvis du har
 • Badetøy, håndkle
 • Et litt pent antrekk det går an å gå ut å spise i
 • Sykkel er fint å ha på skolen, men ikke et must
 • Telt til utflukter om du har

 

Du må selv passe på at du har gyldig reiseforsikring.

Linjelærer

Kristine E. Morton

Jeg har en master i internasjonal utdanning og utvikling. Interessen for bærekraft har jeg hatt lenge; jeg synes indre og ytre bærekraft er like viktig. Vi har to hjem, kroppen vår og jorda. Jeg vil gjerne bidra til at vi tar vare på begge to. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Jeg forsøker å gjøre mitt for å gjøre verden til ett litt bedre sted og inviterer deg til å gjøre det samme.

Namaste

Følg oss på Instagram

Valgfag

Torsdag og fredag er viet til valgfag. Vi ønsker å tilby et bredt spekter av fag, kurs og aktiviteter som kan knytte elevene på tvers av linjene.

Fellesfag

Fellesfag er de vi har sammen med hele skolen. Det kan være faste samlinger i uken eller årlige prosjekter som vi samarbeider om å arrangere.

hei-bomlo-fhs

HEI Bømlo FHS

Enten du er fornøyd eller mener vi kan forbedre oss, setter vi stor pris på tilbakemeldinger om hverdagen din på Bømlo folkehøgskule! Ris eller ros, gleder eller sorger, stort eller smått: Har du noe du vil dele med oss, så send oss en melding! Tilbakemeldingen din plukkes da opp av rektor Magne, og blir brukt i arbeidet vårt for å gjøre skolen vår enda bedre.

Håper vi hører fra deg!

(Du kan velge å være anonym. Men for å gjøre det lettere for skolen å ta tak i tilbakemeldingen din, setter vi pris på om du oppgir navnet ditt.)

hei-bomlo-fhs