Lurer du på om lege- eller sykepleiestudiet er noe for deg, men trenger et år for å finne mer ut av og få et innblikk i hva yrket innebærer? Da er denne linjen perfekt for deg!

Studieinnhold

Kunnskap om lege- og sykepleieyrket • Kunnskap om kroppen vår •Forberedelse til medisin eller sykepleiestudiet •Førstehjelpskurs inkl. hjerte-lunge redning • Øvelse i praktiske ferdigheter •Kunnskap om FNs bærekraftmål innen helse •Kunnskap om helse i et nasjonalt og globalt perspektiv

Om studiet

Vi skal sammen utforske studiemuligheter, snakke med leger og sykepleiere i nettverket vårt, øve på praktiske ferdigheter ved Høgskolen på Vestlandet sin øvelsesavdeling, ta førstehjelpskurs, samt lærer mer om den magiske kroppen vår gjennom enkel anatomi, fysiologi og sykdomslære. Du vil lære mer om helsevesenet i Norge, men vi skal også undersøke helse i et mer globalt perspektiv. Dersom du ønsker å ta opp igjen fag for å komme inn på studiet du drømmer om, er det også mulighet for det.

Kanskje har du erfaring fra arbeid i helsevesenet, eller lurer på om livet innenfor en helseinstitusjon virkelig er som i Grey`s Anatomy eller andre lignende serier? Vi skal finne mer ut av dette og snakke med de som hver dag jobber med mennesker som trenger hjelp i hverdagen eller har sykdommer eller lidelser som trenger behandling. Vi skal også lære mer om helse i et forebyggende perspektiv.

Du vil få en innføring på en enkel og forståelig måte om organene i kroppen og funksjonene til disse. Vi er også så heldige at vi får låne øvelsesavdelingen til Høgskolen på Vestlandet (HVL). Den heter «SIM Arena» og har alt vi trenger av utstyr slik at vi kan øve oss på praktiske ferdigheter som kan være nyttige å kunne litt om. Vi vil ellers samarbeide med HVL og delta på arrangement der gjennom året.

Vi skal ta et førstehjelpskurs som inkluderer hjerte og lungeredning. Å kunne dette er veldig viktig, både som profesjonell yrkesutøver og som privatperson.

Høstsemesteret:

Etter at vi de første ukene har blitt godt kjent med både skolen og hverandre, starter vi reisen gjennom kroppen og utforsker hvilke yrkesretninger man kan ta både som lege og sykepleier. Målet er at vi på slutten av året skal ha dannet oss et stort kart over hvor man kan jobbe, hva jobben innebærer og hvordan veien dit har vært for de som vi har snakket med underveis. Hver uke starter vi med noe som heter «Grej of the day». Dere vil få en «fun fact» eller et hint om en plass i kroppen som vi skal finne frem til og lære mer om. Resten av uken vil være relatert til denne plassen på kroppen, eksempelvis hjertet.

I løpet at høsten skal vår linje arrangere og delta på «Verdensdagen for psykisk helse». Verdensdagen for psykisk helse er en FN-dag som årlig blir arrangert den 10. oktober. I Norge markeres denne dagen i perioden mellom september og oktober, og det er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse. Vår linje vil ha søkelys på psykisk helse en uke i løpet av høsten.

Ellers vil høstsemesteret formes og påvirkes av elevene sine interesser og ønsker for hva de vil finne mer ut av. Vi skal også sammen planlegge linjeturen og sette innholdet for denne turen.

Vårsemesteret:

Etter nyttår bearbeider vi inntrykk og deler tanker etter linjeturen vår. Vi sammenligner helseperspektivet slik vi kjenner det her i Norge opp mot et mer globalt perspektiv. Vi ser nærmere på FN sine bærekrafts mål innen helse, og finner ut av hvor vi står i forhold til disse i dag. Vi lærer også mer om internasjonale organisasjoner og hvordan de jobber med helse.

Vi vil også selvsagt fortsette reisen vår gjennom kroppen og danne yrkeskartet vårt ferdig frem til året er omme.

Som elev ved lege- og sykepleierlinja vil du få innblikk i hvordan det er å være lege eller sykepleier, samt hva som kreves både faglig og menneskelig. Mest av alt vil du forhåpentligvis ha lært mye om deg selv, fått gode og livslange vennskap, fått ny kunnskap om den fantastiske kroppen vår og hatt et uforglemmelig år med opplevelser for livet!

Linja passer også til deg som vil gå videre på Fysioterapi, Ergoterapi, vernepleie, jordmor, paramedisin (Paramedic).

Om linjeturen

Linjeturen vår går til Malawi i Øst-Afrika. Malawi kalles for «Afrikas varme hjerte» og mange sier at det er «Africa for beginners». Menneskene som lever der er varme, gjestfrie og imøtekommende. Jeg har jobbet som jordmor ved et offentlig sykehus i hovedstaden, Lilongwe, i litt over 2 år. Jeg ønsker derfor å vise dere Malawi slik jeg kjenner det, både når det gjelder helsevesen, kultur, natur og mennesker.

Vi skal besøke ulike helseinstitusjoner som sykehus og helsesenter. Vi blir med på morgensamling på helsestasjonen, og besøker ulike spennende organisasjoner og mennesker. Vi skal oppleve både by og landsby og får på den måten et innblikk i hvordan menneskene lever.

Selvsagt skal vi også bade i Malawisjøen og dra på safari!

(Dersom vi på grunn av reiserestriksjoner ikke kan reise til Afrika verken på høsten eller våren vil vi finne relevante solidaritetsprosjekt i andre land eller i Norge.)

Galleri for Lege- og sykepleierlinja

Prisinfo

Pris er fra 93 500,-.

Linjeturen til Malawi vil koste ca. 35 000 kr. Kostnader til vaksiner kommer i tillegg..

Les mer under Praktisk info.

Utstyrsliste

Generell pakkeliste for skolen finner du under Praktisk info.

Pakkeliste lege- og sykepleierlinjen

  • Gyldig pass
  • Visa (ikke ungdomsvisa)
  • Dagstursekk
  • Matboks, drikkeflaske og termos
  • Innesko til å ha på øvelsesavdelingen ved Høgskolen
  • Litt førstehjelpsutstyr, inkludert smertestillende
  • Sovepose + lakenpose
  • Sykkel er fint å ha på skolen, men ikke et must
  • God og stor (70-90 liter) ryggsekk til linjeturen

Du vil få med deg en egen pakkeliste til linjeturen før høstferien.

Nb! Du må selv passe på at du har gyldig reiseforsikring som gjelder hele året du er på skolen.

Brosjyre

Klikk her for å se skolebrosjyren vår!

Du kan også ta kontakt med oss for å få brosjyren tilsendt i posten, om du ønsker det.

Linjelærer

Kristin Mohr Rykkje

Hei! Jeg heter Kristin, og jeg er utdannet sykepleier og jordmor.

Foruten jobben som lærer ved folkehøgskolen, jobber jeg en dag i uken på Helsestasjon for ungdom.

Tidligere har jeg jobbet på ulike avdelinger på sykehus, men jeg har også erfaring fra kommunehelsetjenesten. Jeg har i tillegg bodd, jobbet på sykehus og reist mye rundt i Afrika.

Gjennom yrkeskarriæren min har jeg lært at sykepleie- og legeyrket er mangfoldig og at vi som har en utdanning innen helse har et hav av muligheter og fagretninger vi kan ta. En utdanning innen helse vil alltid være en fordel i arbeidslivet med massevis av spennende jobbmuligheter.

Det viktigste for meg som lærer ved Bømlo folkehøgskole er å gi deg et uforglemmelig år der du blir bedre kjent med deg selv og dine medelever, lærer mer om den magiske kroppen vår og får innsikt i hva det vil si å ta en utdanning i en helsefaglig retning.

I tillegg så skal vi reise til «mitt Afrika» og se på helse i et mer globalt perspektiv! Vi skal sammen skape opplevelser og minner for livet!

Valgfag

Torsdag og fredag er viet til valgfag. Vi ønsker å tilby et bredt spekter av fag, kurs og aktiviteter som kan knytte elevene på tvers av linjene.

Fellesfag

Fellesfag er de vi har sammen med hele skolen. Det kan være faste samlinger i uken eller årlige prosjekter som vi samarbeider om å arrangere.

hei-bomlo-fhs

HEI Bømlo FHS

Enten du er fornøyd eller mener vi kan forbedre oss, setter vi stor pris på tilbakemeldinger om hverdagen din på Bømlo folkehøgskule! Ris eller ros, gleder eller sorger, stort eller smått: Har du noe du vil dele med oss, så send oss en melding! Tilbakemeldingen din plukkes da opp av rektor Magne, og blir brukt i arbeidet vårt for å gjøre skolen vår enda bedre.

Håper vi hører fra deg!

(Du kan velge å være anonym. Men for å gjøre det lettere for skolen å ta tak i tilbakemeldingen din, setter vi pris på om du oppgir navnet ditt.)

hei-bomlo-fhs