Lege & Sykepleier

Innhold på siden:

Lurer du på om lege- eller sykepleiestudiet er noe for deg, men trenger et år for å finne mer ut av og få et innblikk i hva yrket innebærer? Da er denne linjen perfekt for deg!

Studieinnhold

Kunnskap om lege- og sykepleieyrket • Øvelse i praktiske ferdigheter •Kunnskap om helse i et nasjonalt og globalt perspektiv • Studietur til Gambia

Om studiet

Dette er linja for deg som skal studere medisin eller sykepleie, men vil ha et innholdsrikt og forberedende pauseår før du setter i gang. Her får du innblikk i hvordan det er å være lege eller sykepleier, samt hva som kreves både faglig og menneskelig. Vi dykker inn i helserelaterte tema ut fra vårt utgangspunkt, med fokus på den fantastiske kroppen og alle dens finurligheter. Visste du for eksempel at luften som presses ut av lungene når du hoster, kan komme opp i 96 km/t?

Du vil få:

 • Innføring i aktuelle studiesteder både nasjonalt og internasjonalt
 • Relevante kurs
 • Innføring i frivillig arbeid nasjonalt og internasjonalt med aktører som Leger uten grenser og Norsk folkehjelp
 • Kunnskap om globale utfordringer
 • Hjelp til å ta opp fag

Linja passer også til deg som vil gå videre på fysioterapi-, ergoterapi-, vernepleie-, jordmor-, og paramedisin/Paramedic-studiet.

Det faglige innholdet på linja kombinerer du med alt det andre fine som hører med et skoleår på Bømlo Folkehøgskule, for eksempel kajakkturer i solnedgang, solidaritetsarbeid i utlandet og fine opplevelser sammen med mange nye venner.

Har du behov for å gjøre noe med karakterene dine? Da kan du velge «Ta opp fag» som valgfag på fredager.  Vi har også andre spennende valgfag, både innendørs og ute i den fantastiske naturen her på Vestlandet.

Om linjeturen

Den obligatoriske linjeturen går til Gambia i Vest-Afrika. Der skal vi bli bedre kjent med det afrikanske helsevesenet og kulturen – både på godt og vondt. Vi skal møte mennesker i ulike livsfaser og med ulike helseutfordringer, og oppleve hvordan leger og sykepleiere jobber i felten.

Vi starter reisen med noen dager ved kysten for å bli kjent med klimaet, kulturforskjellene og for å ordne praktiske ting. Deretter skal vi besøke det største sykehuset i landet, og se og kjenne på likheter og ulikheter i forhold til vårt eget helsevesen. Vi skal på ulike ekskursjoner der tema er forskning, psykisk helse og beskyttelse av barn, og kanskje får du også mulighet til å jobbe som frivillig på en klinikk?

Vi skal også utforske innlandet, og helseutfordringene der. Vi skal besøke landsbyer og få nærkontakt med mennesker som vil fortelle sin historie. Vi skal blant annet ha fokus på jente/kvinnehelse, og hvilke endringer som har skjedd de siste årene. Underveis kommer du til å oppleve noen av de globale utfordringene på nært hold, og vi setter av god tid til bearbeiding og refleksjon i etterkant av våre besøk på de ulike institusjonene.

Videre drar vi UpRiver og opplever de eksotiske og kulturelle sidene av Gambia. Vi skal blant annet på elvesafari, med mulighet for å se alt fra flodhester til apekatter? Kanskje du vil prøve deg som kajakkpadler på elva? Eller gå fotturer og være med på fugletitting?

Det blir selvfølgelig også mulighet for valgfrie aktiviteter og ekskursjoner for å oppleve dette fantastiske landet. Tid til å nyte Afrikas nydelige sandstrender, solnedganger og magiske atmosfære blir det også.

Bildegalleri

Pris er fra 131 000,- som inkluderer linjetur, innmeldingspenger, fellesturer, generelle-, felles- og oppholdsutgifter.

Kostnader til vaksine kommer i tillegg.

Les mer under Praktisk info.

Generell pakkeliste for skolen finner du under Praktisk info.

Pakkeliste lege- og sykepleierlinjen

 • Gyldig pass
 • Visa (ikke ungdomsvisa)
 • Dagstursekk
 • Matboks, drikkeflaske og termos
 • Innesko til å ha på øvelsesavdelingen ved Høgskolen
 • Hvit helsekittel og helsebukse (for eksempel fra Healthworkers.no)
 • Litt førstehjelpsutstyr, inkludert smertestillende
 • Sovepose + lakenpose
 • Sykkel er fint å ha på skolen, men ikke et must
 • God og stor (70-90 liter) ryggsekk til linjeturen

Du vil få med deg en egen pakkeliste til linjeturen før høstferien.

Nb! Du må selv passe på at du har gyldig reiseforsikring som gjelder hele året du er på skolen.

Torsdag og fredag er viet til valgfag. Vi ønsker å tilby et bredt spekter av fag, kurs og aktiviteter som kan knytte elevene på tvers av linjene. Les mer.

Fellesfag er de vi har sammen med hele skolen. Det kan være faste samlinger i uken eller årlige prosjekter som vi samarbeider om å arrangere. Les mer.

Klikk her for å se skolebrosjyren vår!

Du kan også ta kontakt med oss for å få brosjyren tilsendt i posten, om du ønsker det.

Guro1

Linjelærer

Guro Kristi Holmberg

Lærer Lege & Sykepleier

Hei, jeg heter Guro!

Jeg er utdannet sykepleier og har jobbet i kommunehelsetjenesten i mange år.

Som lærer på Lege & Sykepleier ønsker jeg å gi deg et innblikk i hvordan hverdagen i helsesektoren kan være, både gjennom teori og praktiske øvelser. Gode diskusjoner om helsefaglige tema, fysisk- og psykisk helse, bevisstgjøring av egen måte å være på, er noe jeg ser fram til å dele med dere.

Jeg er gift, har tre barn og bor på gården Førland på Stord. Der driver vi med kjøttproduksjon av sau og Bakehuset på Førland. Jeg liker godt friluftsliv, dyr, strikking, frivillig arbeid, dyrking, hage, baking, eller en god samtale med folk jeg er glad i.

Mitt mål er å gjøre det jeg kan for at skoleåret blir lærerikt, sosialt og at alle finner den beste versjonen av seg selv- for seg selv, men også i møte med andre mennesker.

Følg oss på Instagram

hei-bomlo-fhs

HEI Bømlo FHS

Enten du er fornøyd eller mener vi kan forbedre oss, setter vi stor pris på tilbakemeldinger om hverdagen din på Bømlo folkehøgskule! Ris eller ros, gleder eller sorger, stort eller smått: Har du noe du vil dele med oss, så send oss en melding! Tilbakemeldingen din plukkes da opp av rektor Magne, og blir brukt i arbeidet vårt for å gjøre skolen vår enda bedre.

Håper vi hører fra deg!

(Du kan velge å være anonym. Men for å gjøre det lettere for skolen å ta tak i tilbakemeldingen din, setter vi pris på om du oppgir navnet ditt.)

hei-bomlo-fhs