Fokus: Afrika er en av våre lengstlevende studier der linjelærer har finpusset innholdet gjennom mange år. Hovedfokuset er å forstå Afrika’s humanitære situasjon. Dette får får vi best frem ved å studere dets historie og politikk. Hvordan Afrika gjennom århundrer som koloni står foran massive utfordringer når denne æra er over. Vi ser nærmere på hvordan vi ser på og forholder oss til kontinentet Afrika og dets folk. Snakker åpent om forventningene vi har til møtene med samfunn og hjelpearbeidere på linjeturen, og ikke minst: hvilke forventninger har de til oss?
Vi vil selvsagt fokusere på reisemåla våre. Det blir planlegging, gjennomgang av landene vi skal besøke. Hva er historien til Uganda, Kenya, Tanzania? Hvordan henger samfunnet sammen? Henger det i det hele tatt i sammen? Politikk og hverdag, folket og fremtida, dypere innblikk i nyhetene om Afrika.
Vi skal også, i samarbeid med de andre linjene på skolen, arrangere en solidaritetsdag, der vi samler inn penger til diverse prosjekter på de ulike linjeturene våre. Å få lov å overrekke innsamlede midler som du selv har gjort en innsats for å samle inn, er en flott opplevelse, da man se selv hva pengene går til.
Etter jul blir det gjennomgang og bearbeiding av Afrikaturen. Videre utover våren vil vi, gjennom ulike former for prosjekt-arbeid, sette oss bedre inn i hvordan (hele) verden egentlig fungerer.
Vi skal lære om arbeidet til internasjonale organisasjoner, om hvordan vi kan fremme menneskerettigheter, om forholdet mellom Nord og Sør (og hva som menes med det), om kampen om ressursene og miljøpolitikk, om Norge sitt forhold til verden og verden sitt forhold til Norge.
Som elev ved Fokus: Afrika vil du lære like mye om verden som om deg selv, og du kommer til å være med på arbeidet for fred og solidaritet – her hjemme og ute i verden.
Vi reiser på en 4-5 ukers tur til Kenya, Uganda og Tanzania (Zanzibar), og besøker spennende prosjekter, mennesker og organisasjoner. Dere elever er viktige i reiseplanleggingen, og må gjerne komme med innspill til prosjekter vi kan besøke. Vi har noen faste prosjekter vi besøker som for eksempel tidligere barnesoldater i Nord-Uganda og Barnehjemmet Maisha Mema i Kenya.
Vi skal lære om hvordan det er å jobbe ute på landsbygda, og vi skal spille fotball med barn på rød Afrikajord. Vi skal bo hos tre forskjellige stammer på landsbygda, danse med masaiene, føle på virkeligheten til mange afrikanere. Vi reiser til Nilens kilde og rafter, hopper bungee, vi besøker den altfor virkelige slummen, vi reiser på safari og ser løver, sjiraffer, geparder og mye mer, vi besøker barnehjem hvor vi kan se at frivillighet og gode intensjoner hjelper, vi besøker også skoler, og får et viktig innsyn i en hverdag som for mange som er fjernt fra det vi er vant med. Det blir alt fra HIV/Aids-prosjekt til sand mellom tærne på Zanzibar der vi tilbringer siste uken med snorkling og avslapping ved det Indiske hav – og kanskje vi får svømme med delfiner. Jeg gleder meg til å vise dere at det Afrika jeg kjenner, også er et godt Afrika, et håpets Afrika. Jeg gleder meg til å presentere dere for mine fantastiske venner i Kenya, Uganda og på Zanzibar.
Sammen lager vi turen og opplevelsene underveis.
Det blir 4-5 uker på tur; en lang reise, fysisk sett, men også garantert en vel så lang indre reise. Du kan nok ikke redde verden, MEN du kan gjøre noe for noen, og det er stort det!
4-5 ukers linjetur til Afrika koster ca kr 35 000.
Kostnader til vaksine kommer i tillegg.
Her kan du se filmen fra linjeturen til Afrika høsten 2017.
Linjeturen til Afrika vil koste ca kr 35 000. Dette er i tillegg til boutgifter etc. som du kan lese mer om under Praktisk info.
Utgifter for vaksiner kommer i tillegg. Snakk med din fastlege for å undersøke hva det vil koste.
Generell pakkeliste for skolen finner du under Praktisk info.
Vaksiner tas her på skolen, og du vil få det oppdatert her.
Kopi av evt. resepter og legeerklæringer. Du må passe på at du har gyldig reiseforsikring selv.
Ting man kan vente med, eller spleise på er: gaffateip, Biotex, adapter, tigerbalsam, smertestillende, saks, aloe vera og miniapotek
Klikk her for å se skolebrosjyren vår!
Du kan også ta kontakt med oss for å få brosjyren tilsendt i posten, om du ønsker det.
Eg er frå Stord og har fire barn. Av utdanning har eg historie, sosialantropologi, sosial psykologi og religionsvitenskap frå universitetet i Bergen. Mitt hovudmål for deg som elev på Bømlo FHS, er at når skuleåret er slutt, så reiser du i frå oss med eit lass av gode opplevingar. Desse opplevingane skal vere ei fin blanding av faglege og sosiale opplevingar.
Det er viktig for meg at du får kjennskap til det Afrika som eg kjenner, og som er noko anna enn det Afrika me får presentert gjennom media. Det er viktig for meg at du får minner frå det sosiale livet på skulen og frå reisene, og at du kjenner på deg sjølv at dette året, det gjorde noko positivt med deg.
Følg oss på Instagram
Året på Bømlo FHS fikk virkelig fram det beste i meg. Jeg lærte utrolig mye om meg selv, men også mye om andre. Når 100 mennesker fra hele Norge samles på ett sted får man 100 nye venner, fra 100 ulike steder i Norge! Det er det ikke alle som kan skryte av! Les mer her.
Torsdag og fredag er viet til valgfag. Vi ønsker å tilby et bredt spekter av fag, kurs og aktiviteter som kan knytte elevene på tvers av linjene.
Fellesfag er de vi har sammen med hele skolen. Det kan være faste samlinger i uken eller årlige prosjekter som vi samarbeider om å arrangere.
Enten du er fornøyd eller mener vi kan forbedre oss, setter vi stor pris på tilbakemeldinger om hverdagen din på Bømlo folkehøgskule! Ris eller ros, gleder eller sorger, stort eller smått: Har du noe du vil dele med oss, så send oss en melding! Tilbakemeldingen din plukkes da opp av rektor Magne, og blir brukt i arbeidet vårt for å gjøre skolen vår enda bedre.
Håper vi hører fra deg!
(Du kan velge å være anonym. Men for å gjøre det lettere for skolen å ta tak i tilbakemeldingen din, setter vi pris på om du oppgir navnet ditt.)