Friluftsliv: Norge

Friluftsliv Norge er linja for deg som ønsker et år fullt av aktivitet og naturopplevelser! Klasserommet vårt har ingen vegger, klasserommet vårt er havet, fjella, breen og skogen. Bømlo er vår basecamp, tusen øyer og Vestlandets vakreste skjærgård, et perfekt utgangspunkt for spennende og varierte naturopplevelser, både til lands og til vanns, klatresele og tau. I nærområdet vårt har vi alt i fra åpent hav til kvasse tinder og isbreen Folgefonna.

Hvem passer linja for

Linja passer for alle som er interessert i et aktivt og variert friluftsliv fra hav til tind! Du trenger ikke masse erfaring fra før, men det er viktig at du har utferdstrang og lyst til å utfordre deg selv. Har du det så lover vi deg flotte naturopplevelser, gode vennskap og stolthet over ting du har mestret. For deg er dette mulighetenes år! Sammen legger vi opp året slik at vi får realisert dine turdrømmer!

HØSTSEMESTERET

Klatring

På høsten blir det klatring. Skolen har innendørs klatrevegg der vi kan lære oss det grunnleggende. Nord på Bømlo finner vi noen av Norges fineste muligheter for klatring på blankskurt granitt. Bare en time unna ligger Haugalandsveggen med 1000 m2 innendørs klatrebonanza. Alle får tilbud om å ta ”Brattkort”.

Kajakk

Skolen satser mye på kajakkpadling og kjøpte inn 16 nye havkajakker i 2014. Du får ta grunnkurs i havkajakk og får ”Våttkort”. Bømlo har tusen øyer og er et eldorado for kajakkpadling! Her finner vi alt i fra stille beskytta farvann innaskjærs til det buldrende storhavet rett utenfor døra. Få ting er som å gli stille gjennom speilblank sjø, få øye på sjøfugl før de får øye på deg, eller padle rett gjennom bølgene, kjenne vannet fosse rundt kajakken. Kanskje vil du lære deg eskimorulle?

Brevandring

Vi reiser til isbreen Folgefonna. Her vandrer vi blant eventyrlige formasjoner av tusen år gammel is. Vi kan gå ned i sprekker og komme ut helt andre steder. Hvis du vil kan du klatre opp bratte vegger med skikkelig isklatreutstyr.

Turer i skog og fjell

På Bømlo har vi mye kyst men også innsjøer, skog og mange fjelltopper, små og store med god utsikt, vi besøker mange av dem.

Vi pakker sekken og går på fjellturer, noen ganger på dagsturer, andre ganger i flere dager. Vi overnatter i telt, lager mat på primus og bål, og lærer å klare oss selv.

Hvert år arrangerer vi fridykkekurs og kurs for båtførerprøven.

LINJETURER

I tillegg til dagsturer, 2- og 3-dagersturer i nærområdet vårt, reiser vi på 2 lengre reiser i løpet av året:

På høsten reiser vi på en ca 10 dager lang tur til Jotunheimen. Det blir klatring, brevandring, grottevandring og fantastiske toppturer bla. Til Galdhøpiggen! Underveis sover vi i telt og på turistforeningshytter.

På vinteren reiser vi på en ca 10 dagers tur der vi går på fjellski på Hardangervidda. Det blir overnatting i telt, snøhule og turistforeningshytter.

Pris for linjeturene er ca kr 10 000. 

VÅRSEMESTERET

Skiturer

På vinteren reiser vi på skiturer til fjells. Overnatting i telt, snøhule og hytte. Vi velger turer etter evne. Vi lærer om trygge veivalg i forhold til snøskred.

Kyst

Etter påske fokuserer vi på kysten. Våren er en fantastisk tid på Bømlo! Vi padler kajakk og klatrer, og nyter at naturen våkner til liv etter vinteren.

Undervisninga blir i stor grad tilpassa vær og føre slik at vi kommer nærmest mulig optimale forhold for det vi driver med. Det betyr at vi kanskje ikke alltid får gjennomført det vi hadde tenkt, men på en eller annen spennende tur kommer vi alltid!

KORT OPPSUMMERT

Grunnkurs havkajakk med våttkort, overnattingsturer med havkajakk, klatring inne og ute og brattkorttest, bretur på Folgefonna, fjellturer med overnatting, tilbud om båtførerprøvekurs, tilbud om fridykkekurs, skiuke på Hovden 6 dager, snøhuletur, miljøprosjekt og strandrydding, dagsturer i skog, mark og fjell, Jotunheimen 10 dager høst, Hardangervidda 10 dager vinter +++

Pakkeliste

Dette bør du ha med deg på  friluftslivlinja.