Dagbok for studietur til New-York 2014

9. TIL 22. NOVEMBER 2014:

Fredag 21. november:
Denne dagen stod vi opp nokså tidlig for dra som frivillige til Queens, på en såkalt «food bank». Dette var et sted der fattige kunne komme og få mat servert, og også få ta med seg poser med mat hjem. Da gjerne hermetikk og tørrvarer. Morgenen var bitende kald!

For å komme oss til Queens – som for øvrig er en bydel i New York – måtte vi ta metroen ganske langt, men da vi først var framme var det ikke mer enn 500 meter å gå før vi stod foran et stort skilt der det stod CHiPS, som står for «Christian Help in Park Slope». Dette var en av mange matbanker, og vi skulle snart bli satt i arbeid. I utgangspunkt sa den hyggelige mannen der at han trengte 3 stykker, men dette økte snart til å inkludere hele gruppa.

Amerikanere er snare til å hive seg rundt og bruke tilgjengelig arbeidskraft! Fra da av og i flere timer ble vi stående og lage og servere mat til de flere hundre trengende som besøkte CHiPS den dagen. Dette viste seg nemlig å være den eneste dagen i uka det ble servert gratis varmmat, noe som var svært nødvendig, da dette var det eneste varme måltidet mange av de besøkende i det hele tatt fikk i løpet av uka. Det var ufattelig trangt inne i det lille lokalet, men folk var svært hyggelige, spøkte og lo og ville prate. Vi lagde blant annet sandwicher, hjalp til med å kutte opp mat, helle yoghurt i bokser og bære opp et utall sekker med mat til de mange i kø som ventet utenfor.

Da vi var ferdig var dagen godt i gang, og vi dro tilbake til Manhattan for å hente bagasjen vår. Det gikk smertefritt, rent utenom at vi tullet litt med hvilken metroinngang vi skulle inn på. Kombinert med heismangel førte det til mye rullestolbæring med Liv Elise oppi, men hvem sier vel nei til litt trening? 🙂

Resten av kvelden gikk med til å dra kofferter rundt i byen, på metroen til flyplassen og så mange timer på et fly. Men mens vi satt der og ventet på å komme ombord i det gigantiske Dreamliner-flyet, fikk vi tid til å tenkte over kontrastene vi hadde sett i denne enorme metropolen og tenke tilbake på den interessante – og ikke minst helt fantastiske – turen vår.

Hilsen Torstein

Onsdag 19. november:
Dagen i dag (tirsdag) var litt annerledes enn de andre dagene. Vi fikk sove lenge fordi vi ikke skulle møtes før 11.30. Luksus! Målet med dagen var båttur rundt NYC. Vi skulle egentlig på båttur dagen før, men pga. av at værgudene ikke var med oss utsatte vi turen til i dag.

Været i dag innebærte kalde vindkast selv om sola skinte. Resultatet var mange rosa hender og huttring. Så tror de fleste angret på at de ikke hadde med super undertøy. Heldigvis var det godt og varmt inne på båten. Det var en utrolig koselig tur og vi fikk se masse fint som eks. frihetsgudinnen.

Etter mange bilder og soving senere delte vi oss. Igjen var vi klare for å prøve oss på lotteri på forskjellige musikaler. Åse, Torstein, Elise, Ingrid og Ingeborg gikk alle på Wicked- lotteri. Alle la en grønn lapp i hatten og 4 av 6 vant! Vi var derfor så snille at vi ga bort fire av billettene våre slik at noen andre kunne være så heldige å få billigere billetter til forestillingen. Glade og fornøyde gikk vi for å ta oss en matbit så snudde vi snuten mot leilighetene for å gjøre oss klare til de forskjellige forestillingene.

Så var det klart for enda en opplevelse, nemlig nattevandring i “byen som aldri sover” og besøke Empire State Building. Etter at Runa fant ut at hun ikke hadde med billettene måtte hun ta taxi hjem. 20 min. senere fikk vi følgene melding “Krise! Eg har ikkje nøkkel!” Miguel måtte derfor hoppe i en taxi for å redde Runa. En halvtime senere stod vi på toppen!

Fantastisk utsikt!! Ikke akkurat et sted man skal oppsøke hvis du har høydeskrekk. Jo, jeg anbefaler det uansett! Det var faktisk mulig å se stjerner noe som ikke er vanlig (eller kanskje det bare var lys fra bygningene?) Noen av oss var til og med så heldige at de fikk seg et romantisk kyss. Dette var selvfølgelig godkjent av Miguel og Runa etter bruk av store mengder antibac på både hender og lepper!!

Glade, kalde og fornøyde la vi oss i de varme sengene våre og sov som søte små babyer. Vi takker igjen for en fin dag i den store byen.

Ps. Det er faktisk noen som begynner å få hjemlengsel. (*kremt* Runa)

Store bamseklemmer fra Ingeborg

Onsdag 19. november:
Hei! I dag skulle vi egentlig ha dratt på en tur som heter Circle Line, som går rundt hele Manhattan og også tar en tur rundt Frihetsgudinnen. Det utsatte vi til neste dag, i og med at det regnet noe aldeles forferdelig.

Istedenfor bestemte noen av oss for å dra på MOMA, eller Metropolitan Museum of Art, et av verdens største muséer. Resten ble igjen på Times Square for å shoppe, en aktivitet vi aldri får nok av.

Det regnet og regnet og regnet, og da vi kom frem til museet var vi to par våte sko og to paraplyer rikere. Et av skoparene var mine. Alle andre enn jeg og Miguel hadde boots, så de enset ikke regnet.

Museet var storslagent. Vi kjøpte billetter, og bestemte oss for å møtes igjen om en time, altså kvart på 3. På den tiden rakk noen av oss å se både den kinesiske og den egyptiske utstillingen, før vi alle møttes igjen ved den store farao-statuen ved utgangen. Til slutt ble det litt gavekjøping på museet, før Bjørg bestemte at vi måtte ut fordi hun holdt på å koke i hjel!

Vi satte så kursen hjemover mot Times Square, og delte oss etter å ha gått av Subway-en på 50-og-et-eller-annet-Street. Runa og Miguel dro på shoppingdate, mens jeg fikk lov til å gå alene (!) fra Times Square og hjem – nærmere 2 minutter.

For å avslutte dagen samlet vi oss og satte kursen mot et Off-Broadway-teater, der den langtlevende musikalen Avenue Q gikk. Musikalen handler om en gjeng mer eller mindre (kanskje mindre) vanlige folk som lever i et mindre pent strøk av New York, og alle deres problemer i hverdagen.

Av innhold kan nevnes glitrende sangtitler som «Everyone´s a Little Bit Racist», «The Internet is for Porn» og «If You Were Gay». Musikalen var kjempebra, og Ingeborg fikk seg en ny yndlingssang, nemlig den mellomste jeg nevnte i forrige setning.

Glade og fornøyde vandret vi hjem i kulden.

Stor monsterklem, Torstein

Tirsdag 18. november:
Let it go! Lat alle hemningar fare og digg into denne (og alle dei andre) “Søndags-morgon-Harlem-gospel-kaka!”

Herlig utsikt frå Top of the Rock!

Helsing Runa

Tirsdag 18. november:
Hei! I dag stod vi tidlig opp for å dra til Harlem, hvor vi fikk delta på en gudstjeneste. Dette var en utrolig kul opplevelse, og kunne på ingen måte sammenliknes med en vanlig, norsk gudstjeneste!

Pastoren og de andre som jobbet i kirken var alle utrolig engasjerte, det var fin musikk og til og med danseinnslag.

Etter besøket i kirken dro vi alle til Target, hvor samtlige av oss ble noen dollar fattigere. Besøket resulterte også i store mengder sminke og godteri…

Siden tok vi Subway-en tilbake for å legge fra oss det vi hadde kjøpt, før vi igjen gikk ut for kino/mat/shopping.

Alt i alt var det enda en vellykket dag i New York 🙂

Klem fra Ingrid

Lørdag 15. november:
Hei! I dag har det skjedd mykje rart, mellom anna manikyr, vintageshopping, frisørbesøk, handling på Target og brannmenn på besøk.

Vi begynte dagen ved den raude trappa, same procedure as every day, og gjekk oppover mot Lincoln Center. Der fekk vi guida tur og fekk oppleve når ei russisk ballettgruppe øvde. Dette fekk nokre av oss (les: meg) til å gråte, og Runa nytta sjansen til å lære seg russiske gloser. Turen på Lincoln Center avslutta vi med ein tur innom Sesam Stasjon-utstillinga dei hadde, modne som vi er…

Etter dette hadde vi fri, og medan eg, Runa og Liv Elise nytte denne tida til frisørbesøk, manikyr og vintagekjoleshopping, drog nokre av dei andre på Target. Det einaste eg fekk høyre derifrå var at det lukta spy.

Helsing Åse

Torsdag 13. november:
Vi (fra leiligheten) startet dagen med frokost fra Starbucks, som ble spist på den røde trappen på Times Square, og innen resten kom, hadde vi vært på både Disney Store og Mac.

Etter dette dro Åse, Runa og Mari på matine og så Once (Runa fikk en ‘life changing experience’), etter det 2. mislykkede forsøket på å skaffe billetter til Aladdin (“Vi prøver igjen. Hver dag.”)

Ingrid, Liv Elise, Ingeborg, Bjørg og Elise dro til Green Apple og kjøpte lunsj. Dette virket kanskje ikke som en særlig stor begivenhet, men Ingeborg og Elise har stort sett levd på potetgull, frukt og vann de to siste dagene (rett og slett fordi de hadde andre ting å gjøre enn å spise ordentlig mat. De glemte dessverre å spise middag). (Det gikk rykter om at resten spiste normal middag).

Etter at lunsj i leiligheten var ferdig, måtte Ingeborg og Elise følge Ingrid hjem (se – vi følger reiskontrakten om å ikke gå alene – flinke elevene!) og benyttet anledningen til å gå innom Starbucks for nett litt raskere enn skilpadden som drar nettet i leiligheten. Og så, var det kveld!

Elise og Ingeborg prøvde nyinnkjøpt øyenskygge og gikk i god tid til kveldens forestilling. Vi var FØRST og stolte av det, i motsetning til to dager før da vi kom svette og nesten på gråten da det bare var ti minutter til forstillingen.

Kinky Boots er en musikal basert på en sann historie om Kinky Bots-fabrikken i Northampton (som man sikkert kan lese om på Wikipedia, men da nettet er svært tregt er det alt vi kan se om opprinnelsen).

Den handler om Charlie Price, sønn av en sko-fabrikkeier og Lola – et fyrverkeri av en kvinne, som egentlig er en mann! Kinky boots er som navnet tilsier: Høye stiletter i glitter og lakk, med fantastiske sanger, kostymer og koreografi.

Hilsen Elise

Tysdag 11. november:
I dag var det “get to know New York” som stod på planen.

Vi startet med å ta subway til Brooklyn for så å gå over Brooklyn bridge. Det var en flott opplevelse og for en utsikt! vi så bla. the Statue of Liberty og Empire State Building.

Videre tok vi turen innom en stor butikk ved navnet Century 21, der litt penger ble svidd av. Etter dette gikk turen tilbake til Time Square hvor vi skilte lag. Noen dro ut å spiste og andre kjøpte mat på butikken.

Så stod kveldens happening for tur: Phantom of opera. Det var virkelig et fantastisk show! Musikken kostymene skuespillerne. Alt var ekstremt bra!

Vi ser alle frem til de neste dagene

Hilsen Mari Myksvoll

Mandag 10. november:
Musikallinja framme i New York!

Vi dro glade, blide og forventningsfulle fra Bømlo FHS i går kl. 10.00 til første stopp, Flesland – der vi fløy til Oslo.

Noen timer senere bar det med Norwegian over den store dammen til JFK flyplass. Hele reisen gikk smertefritt og etter å ha kommet oss gjennom Immigration, kunne vi alle puste lettet ut (spes. Ingeborg var veldig nervøs for å ikke få lov til å komme inn i USA! Hun fikk lov!).

Vi hentet bagasjen vår og tok The Subway inn til Manhattan. Kl. var ca. 23.00 (lokal tid) da vi kom fram (05.00 norsk tid), så vi var alle trøtte, slitne og klare for senga.

Nå bor vi fordelt på to leiligheter, der den ene ligger på 9th avenue mellom 47th og 48th street, og vi andre i en leilighet i 24.etasje på et hotell bare seks kvartaler unna, på 43rd street.

Nå spiser vi alle felles frokost og er klare for mange herlige mye opplevelser – og vår første Broadway-musikal ikveld… The Phantom Of The Opera!

Mandag 10. november:
Hei! Fine folk på metroen – klokka er snart 23 lokal tid – 05.00 i våre kroppar, og me er temmelig trøtte. Men absolutt ved godt mot.

Mot alle odds (i følgje ho sjølv) kom Ingeborg heilskinna gjennom alle sikkerhetskontrollar.

Rullestolen og brukar er vel framme òg. Og me tel til 11 rett som det er, så me har visst fått med alle!

Gler oss til Big Breakfast in the Big Apple!

Helsing Runa

Tilbake til bloggen