Hvorfor velge Miljø & bærekraft?

Av Johanne Sjursen Aga

Jeg valgte å gå linja Miljø & Bærekraft på Bømlo Folkehøgskole fordi jeg ville lære hvordan jeg kunne leve mer bærekraftig, men jeg visste ikke helt hvordan. Rundt meg og i samfunnet generelt var det mye fokus på, og snakk om miljø, og jeg begynte å få dårlig samvittighet over mitt eget forbruk. Spesielt det som går på kildesortering og at jeg kjøpte meg nye klær ofte.

Jeg kommer fra Bergen og var skikkelig byjente med kafè-besøk og shopping som tidsfordriv og hobby. I byen hadde jeg en liten hageflekk der jeg begynte å plante litt. Det vekket en interesse for planter, planting og natur. Da jeg søkte folkehøgskole, ville jeg finne en linje der jeg kunne være tettere på naturen. Det var også viktig for meg at det var en linje med mye praktisk arbeid, noe som passet fint da jeg var litt lei teoretiske fag. Det som er bra med denne linja er at man lærer gjennom praktiske oppgaver og aktiviteter.

Før jeg begynte på skolen var jeg redd for at alle andre på linja kunne ALT om klima og at det bare var «miljøaktivister» her. Jeg ble lettet da jeg traff vanlige ungdommer som meg selv, som ønsket å lære mer om miljø og bærekraft. Vi som går på linja har ulik bakgrunn, har lært veldig mye av hverandre og opplever styrke i det at vi er så forskjellige.

På linja Miljø og bærekraft er det fokus på miljø, hvordan vi etterlater oss så få spor som mulig og å skape et bærekraftig samfunn. Man lærer mye om klima, og hva man selv kan gjøre for å leve mest mulig miljøvennlig. Pensum legges opp etter hva du og dine medelever ønsker å lære mer om. Det kan være håndverkstradisjoner, yoga, meditasjon, fra ull til garn, gårdsarbeid, mat og gjenbruk, søppel-håndtering, turer i naturen og mye mer. Det er en del prosjektarbeid, der du selv velger hva du vil fordype deg i, om det er praktisk arbeid, eller om du vil sette deg mer inn i temaer som klimautfordringer, arbeid i miljø-organisasjoner eller kampanjeplanlegging.

Etter året på Bømlo Folkehøgskule kommer jeg til å ta med meg mye kunnskap om miljø og bærekraft, gode minner, venner for livet og et mål om å kunne påvirke andre. Jeg har lært mye om kles- og matindustrien, noe som gjør at jeg kommer til å være mer bevisst på hva jeg kjøper. Jeg kommer til å handle mer i bruktbutikker, de har jo veldig mange kule ting og klær – så sparer jeg penger og miljøet samtidig. Jeg er like opptatt av klær som før og liker godt å redesigne klær eller strikke og sy egne klær. Også duftlys kommer jeg til å lage selv. Det er veldig gøy å oppleve at man faktisk har mulighet til å påvirke andres forbruk både på skolen og ellers i samfunnet. Det er også kult å arrangere ting for andre slik vi gjorde med strømsparingskonkurranse og fashionshow/klesbyttedag med brukte klær. Jeg synes det er spennende og lærerikt å være med å lage digitale kampanjer, som vi gjorde for å få et bedre togtilbud. Spesielt når vi fikk møte samferdselsministeren for overlevering av signaturer. Engasjement smitter!

Jeg anbefaler virkelig linja til alle som vil være med å gjøre en forskjell <3

hei-bomlo-fhs

HEI Bømlo FHS

Enten du er fornøyd eller mener vi kan forbedre oss, setter vi stor pris på tilbakemeldinger om hverdagen din på Bømlo folkehøgskule! Ris eller ros, gleder eller sorger, stort eller smått: Har du noe du vil dele med oss, så send oss en melding! Tilbakemeldingen din plukkes da opp av rektor Magne, og blir brukt i arbeidet vårt for å gjøre skolen vår enda bedre.

Håper vi hører fra deg!

(Du kan velge å være anonym. Men for å gjøre det lettere for skolen å ta tak i tilbakemeldingen din, setter vi pris på om du oppgir navnet ditt.)

hei-bomlo-fhs