Fredsfestivalen 2020

Hvert år arrangerer elevene ved Bømlo folkehøgskole en fredsfestival. I løpet av fredsfestivalen løfter vi fram spennende og dagsaktuelle problemstillinger. Tidligere tema har for eksempel vært klimaendringer, fremmedfrykt og mennesker på flukt. Fredsfestivalen består av en barnedag og en fagdag. Under barnedagen arrangerer vi ulike aktiviteter for barn knyttet til temaet og på fagdagen inviterer vi aktuelle foredragsholdere og vi har en rekke engasjerende foredrag og debatter. 

Tema for årets fredsfestival er ressurser og vi ønsker å ta opp problemstillinger som bærekraftig utvikling, mat, klimaendringer og mye annet. Foreløpige foredragsholdere er Susanne Nesse fra “Spis opp maten”, Amalia-Louise Miniggio fra “Amalia plukker opp”, Martin Skadal og en representant fra Natur og ungdom. Vi skal også ha en klimadebatt og foreløpig bekreftet er Stortingsrepresentant fra Høyre for Vestland, Liv Kari Eskeland.

Spis opp maten er en folkebevegelse startet av Mette Nygård Havre. Deres mål er å redusere matsvinn, dette gjør de ved å oppmuntre og lære folk å bruke restemat isteden for å kaste den. Susanne Nesse er en del av deres team og vil holde et 45 minutters foredrag om deres arbeid for å inspirere de besøkende til å ta et grep for ikke å kaste så mye mat.

Høsten 2017 tok Amalia-Louise Miniggio initiativet til å starte “Amalia plukker opp”. I 70 dager reiste hun Norge rundt for å plukke søppel, og hun ble sjokkert av det hun så. Dette inspirerte henne senere til å leve en “Zero Waste”-livsstil i en periode uten emballasje og engangsartikler. Høsten 2018 reiste hun igjen rundt i Norge for å plukke søppel og inspirere andre til å leve grønnere. I 2018 vant hun Gullklypa, en pris som deles ut under Hold Norge Rent-konferansen. Amalia kommer for å holde et foredrag om plastikkforurensning i havet og hvordan du lever for å redusere til klimaavtrykk.

Martin Skadal kommer til fredsfestivalen for å snakke om sitt arbeid med den frivillige organisasjonen “World Saving Hustle”, en organisasjon han selv startet. Han vil også snakke rundt hvordan vi som enkeltmennesker kan engasjere oss for en bedre verden. “Bli engasjert, Hør Martin Skadal fortelle om hvordan bekjempe grådighet, urettferdighet, forurensning og ødeleggelser” – Helge Drange, professor ved Universitetet i Bergen.

Fra Natur og ungdom har vi invitert Åsa Braut Bache til å snakke om temaet gruvedrift med et særlig fokus på dumping av gruveavfall. Vi vil da få høre spesielt om Repparfjorden og Førdefjorden.

På slutten av dagen inviterer vi til klimadebatt. Klimaendringer er et faktum og vi alle vet at vi er nødt til å gjøre noe med det. Mange prøver å gjøre endringer på individnivå, men vi vet også at det trengs systematiske endringer for å stoppe klimaendringer. Vi ønsker en derfor en todelt debatt. I den første delen av debatten ønsker vi å diskutere hvordan vi som enkeltpersoner kan leve på en mer bærekraftig måte og hvordan politikerne kan legge til rette for at vi tar de riktige valgene.

I del to ønsker vi å løfte blikket og diskutere hvilke tiltak Norge må ta nasjonalt og internasjonalt for å sikre en bærekraft utvikling. Eksempler på temaer vi ønsker å ta opp er oljebransjens framtid og det grønne skifte. Vi her på skolen har engasjert oss i Equinors planer om oljeboring i Australbukta og dette ønsker vi også å diskutere

hei-bomlo-fhs

HEI Bømlo FHS

Enten du er fornøyd eller mener vi kan forbedre oss, setter vi stor pris på tilbakemeldinger om hverdagen din på Bømlo folkehøgskule! Ris eller ros, gleder eller sorger, stort eller smått: Har du noe du vil dele med oss, så send oss en melding! Tilbakemeldingen din plukkes da opp av rektor Magne, og blir brukt i arbeidet vårt for å gjøre skolen vår enda bedre.

Håper vi hører fra deg!

(Du kan velge å være anonym. Men for å gjøre det lettere for skolen å ta tak i tilbakemeldingen din, setter vi pris på om du oppgir navnet ditt.)

hei-bomlo-fhs