Erika Hagen Mathiesen om Global solidaritet: Latin-Amerika

Da jeg søkte på Bømlo Folkehøgskole, var det i hovedsak fordi jeg ønsket en pause mellom VGS og studier, i tillegg til at jeg hadde en stor drøm om å besøke Latin-Amerika. Likevel, skulle jeg få en stor positiv overraskelse da jeg bare etter noen få dager, forsto at FHS var så mye mer enn bare en pause og muligheten til å reise. Samholdet og fellesskapet man for være en del av, forandrer deg for alltid som person. Utviklingen jeg opplevde som menneske og alt jeg lærte fikk meg til å verdsette så mange deler av livet, jeg før ikke tenkte så mye over. På denne nydelige vestlandsidyllen av en øy, blir alle medelevene og de ansatte din familie, og de er gode å ha gjennom hele året, men noen også resten av livet.

Klassen ble raskt sammensveiset og sammen giret vi hverandre opp for eventyret vi skulle kaste oss ut på i november. I Ecuador fikk vi jobbe med kulturen og språket tett på. Vi fikk reise langt inn i Amazonas-regnskogen og oppleve hvordan vi kan leve av naturen og bruke den for alt den er verdt. Det fineste med regnskogen var å bade med de lokale barna, og å ligge på gressmarkene om natten og se på ildfluene fly rundt oss. I Andesfjellene fikk vi bidra i et jordbrukssamfunn og hjelpe til på den lokale skolen og i barnehagen. Her tror jeg vi alle vurderte å ta med oss noen av barna hjem.

Så reiste vi til Colombia; landet som er kjent for å være en av de vakreste. Vi fikk oppleve det urbane bylivet og møte kulturen. I tillegg fikk vi et tett møte med den trøblete historien til landet, hvor vi fikk besøke FN sitt hovedkvarter i Bogotá og møte tidligere geriljakrigere. I Medellín, som tidligere er kjent for å være en av narkotika hovedstedene, fikk vi kjenne på den tunge historien som byen bar på, men også hvordan den har klart å hente seg ut av tragediene og bli en moderne storby med kulturelt mangfold. Mot slutten av turen tilbrakte vi litt roligere dager nord på den karibiske kysten, og fikk nyte lyseblått hav og fantastisk solnedganger.

Reisen til Latin-Amerika har for alltid forandret meg, og jeg har fått nye perspektiver på verden. Jeg er evig takknemlig for alle menneskene jeg fikk bli kjent med og reise sammen med. Mitt år på Bømlo Folkehøgskule lokket fram mye av det beste i meg og jeg vil alltid huske det i hjertet mitt. Savnet er stort men hvis jeg lukker øynene og kjenner godt etter kan jeg nesten føle gressmarken i Amazonas under meg og høre lyden av den summende harmonien.

hei-bomlo-fhs

HEI Bømlo FHS

Enten du er fornøyd eller mener vi kan forbedre oss, setter vi stor pris på tilbakemeldinger om hverdagen din på Bømlo folkehøgskule! Ris eller ros, gleder eller sorger, stort eller smått: Har du noe du vil dele med oss, så send oss en melding! Tilbakemeldingen din plukkes da opp av rektor Magne, og blir brukt i arbeidet vårt for å gjøre skolen vår enda bedre.

Håper vi hører fra deg!

(Du kan velge å være anonym. Men for å gjøre det lettere for skolen å ta tak i tilbakemeldingen din, setter vi pris på om du oppgir navnet ditt.)

hei-bomlo-fhs