Sindre Håvarstein om Mat med smak av verden

Mitt utrolige år på Bømlo Folkehøgskule.

«Det beste året jeg har hatt!» Dette er noe de fleste sier etter et år på Bømlo Folkehøgskule. Jeg visste ikke at det var noe som het folkehøgskole før min onkel sa: «Du kommer til å ha det beste året i ditt liv». Dette hadde han helt rett i.

Jeg var så heldig å få besøke skolen året før jeg skulle begynne der. Da fikk jeg hilse på det som skulle bli min fantastiske linjelærer, og snakket med noen av dem som gikk der. Fra elevene fikk jeg bare gode tilbakemeldinger. De fortalte at det er kjempekjekt og fint på Bømlo, og at folkene du treffer er ufattelig koselige og noe for seg selv. Møtet med elever og lærere gjorde meg sikker på at det var her jeg skulle gå.

Da jeg kjørte til Bømlo, var jeg kjempenervøs på hvordan jeg ville få det og hvem jeg skulle bo med. Det tok ikke lange tiden før jeg begynte å snakke med folk, og innså hvor koselige medelevene var! De var åpne og inkluderende. Det jeg etter hvert fant ut, var at de 92 andre elevene var i akkurat samme båt som meg.

Etterhvert som året går lager man et eget miljø på Bømlo Folkehøgskule. Det er akkurat som om verden utenfor står på pause, og man lever i sin egen boble. Etter skoletid er du virkelig fri til å gjøre hva du vil. Bømlo er kanskje ikke verdens navle, men byr på fantastisk vestlandsnatur og ellers alt du måtte trenge i hverdagen. Her har du alle muligheter for små og store opplevelser. Du kan for eksempel ro en tur til butikken for å kjøpe is, like gjerne som du rusler bort.

Matlinja i seg selv er kjempekjekk! I løpet av skoleåret lærte jeg hvordan jeg enkelt kan lage spennende retter av smakfulle og sunne råvarer. Inspirasjonen hentet vi fra inn- og utland, og vi utforsket også det økologiske kjøkkenet, vegetarmat og ulike «hotte» mattrender. Det å stå på kjøkkenet og kjenne på alle de gode luktene fra panner og kjeler, før vi så smaker på herlighetene og sammen deler gleden og entusiasmen for mat, er fantastisk. I tillegg besøkte vi små og store kjøttprodusenter, en ostegård og et bryggeri. Disse utfluktene gav et spennende innblikk i moderne matproduksjon, både i stor og liten skala.

Så lenge du er glad i og opptatt av maten du spiser, og liker å lage den selv, er matlinja noe for deg! Selv om du ikke har planer om å bli kokk. Og mat er jo noe vi skal lage hele livet, så hvorfor ikke lære nye triks og oppskrifter?

Selv var jeg totalt nybegynner på kjøkkenet da jeg startet på matlinja. Men det gikk kjempefint, og jeg hadde det fantastisk bak grytene. For meg åpnet skoleåret døren inn til et stort og mangfoldig matunivers, og jeg har fått kunnskap og erfaring som blant annet gjør det langt enklere å styre unna masseprodusert ferdigmat til fordel for skikkelig mat laget fra grunnen av.

Linjeturen vår til Vietnam var rett og slett sykt bra. Det var en reise i en matkultur som har med seg det beste fra Østen og elementer fra det franske kjøkken. Underveis fikk vi blant annet handle spennende råvarer på det lokale markedet, lage mat hos et gammelt, lokalt ektepar, vi dro på båttur med firestjerners båt i Ha Long Bay, og en hel masse mer! For å gi noe tilbake til våre gjestfrie verter, malte vi en skole i en liten landsby vi bodde i. Landskapet i Vietnam er definitivt noe helt eget. Det var bare utrolig flott. Etter turen sitter jeg igjen med mange flotte minner og historier til å huske og mimre om senere i livet.

Etter et år her på Bømlo Folkehøgskule finner man virkelig ut hvem man er, og hvor man står som person. Jeg hadde ikke et eneste sekund der jeg angret på at jeg gikk her, og at jeg valgte matlinjen. Dette året har hjulpet meg så utrolig mye, og jeg har fått møtt, snakket med og hørt historiene til utrolig mange flotte mennesker. Jeg kan trygt si at jeg står igjen med uendelig mange flotte minner fra matlinjen.

Et skoleår som virkelig kan anbefales 🙂

Mvh

Sindre Håvarstein (19) fra Karmøy

Tilbake til bloggen